Appingedam zet verduurzaming op slot

PERSBERICHT – Een burgerinitiatief voor een grote zonneweide in Appingedam dreigt te sneuvelen omdat de gemeente op voorhand geen medewerking wil verlenen. De beoogde zonneweide van 45 megawatt in nagenoeg onbewoond gebied tegen het Eemskanaal en de grens met buurgemeente Loppersum kan groene stroom leveren voor alle huishoudens in beide gemeenten. De locatie en zelfs de netcapaciteit om de zonnestroom via het elektriciteitsnetwerk naar woningen te brengen is geregeld, maar de initiatiefnemers lopen vast bij de gemeente. Hierdoor dreigt de verduurzaming in een groot deel van het geteisterde aardbevingsgebied voor jaren op slot te gaan.

De energiecoöperaties Eendracht, Lopec en Green Power uit Appingedam, Loppersum en Delfzijl werken met ontwikkelaar Soleila uit Groningen samen om een zonneweide ter grootte van maar liefst 78 voetbalvelden te realiseren. Een unieke samenwerking waardoor bewoners uit die gemeenten kunnen meedenken over de uitvoering. Zij profiteren van de lokale stroom en de opbrengsten. Door de omvang is het bovendien een grote stap in de verduurzamingsopgave waarvoor de gemeente staat. Op het gebied van duurzame energie behoort Appingedam namelijk tot de slechtste gemeenten van Nederland. Daarom vinden de coöperaties de houding en opstelling van het college van Appingedam onbegrijpelijk.

Johan Duut, voorzitter van Eendracht Energie: “De gemeente neemt een zeer formele houding aan en behandelt ons als een commercieel bedrijf. We zijn gewoon betrokken inwoners die werk willen maken van de noodzakelijke verduurzaming van onze huizen en snel van aardgas af willen, zonder dat we afhankelijk zijn van grote (buitenlandse) energiebedrijven of Russisch gas. We willen ons geld hier inzetten en daar zelf van profiteren. Bovendien moet er de komende jaren veel extra stroom komen voor de vele nieuwe elektrisch verwarmde huizen die worden gebouwd in het kader van de versterkingsopgave. We missen het meedenken van de gemeente hoe dit wel gerealiseerd kan worden. We worden op deze manier zelfs tegengewerkt. Dat is onbegrijpelijk.”

Omdat de gereserveerde netcapaciteit nu voor het burgerinitiatief verloren dreigt te gaan aan commerciële of zelfs fossiele initiatieven, staan de coöperaties mogelijk voor lange tijd met lege handen. Het netwerk in het Eemsdeltagebied zit vol en netbeheerders Tennet en Enexis geven aan dat dit voor 10 tot 15 jaar zo zal blijven (zogenoemde ‘congestie Weiwerd’). Duut: “Omdat er nog geen energiebeleid is wil de gemeente niet meewerken. Dat is onzin, want met ons initiatief kan de gemeente het beleid juist goed neerzetten. Volgens ons is dit de beste plek voor een zonneweide in Appingedam, met veel aandacht voor biodiversiteit, natuur en omgeving. We zien diverse mogelijkheden om het wel voor elkaar te krijgen, maar de gemeente staat niet open voor onze suggesties. We hopen dat zij heel snel tot een ander inzicht komen en we het initiatief kunnen redden.” Eendracht ontstond in 2017 uit een burgertop, georganiseerd door de gemeente zelf. Burgerparticipatie wordt aangemoedigd, maar strandt door het ontbreken van passend beleid en politieke onwil.

Interview met RTV Noord

In gesprek met RTV noord, live uitgezonden op 12 maart tijdens “Babette op Noord”.

Lees meer

Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Ontwikkelingen rond Middenschip

Tijdens een uitzending op 27 februari van HavenstadFM hebben we uitleg gegeven over de ontwikkelingen rond het zonnedak middenschip. Deze zou gerealiseerd worden op het dak van de Albert Heijn in Appingedam. Hieronder is te horen, met wat beelden, hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen en wat plan-B inhoud.

Samenwerken aan energievisie

Gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gaan in gesprek met hun bewoners voor een gezamenlijke energievisie.

Provincie en gemeente over op groene energie

Vanaf 1 januari gaan Provincie en gemeente over op groene energie.

Deze duurzame energie wordt lokaal opgewekt en via Energie VanOns en Eneco afgenomen. Hierdoor blijft het geld in de regio en biedt, ook voor Stadscoöperatie Eendracht, de kans voor investeren in innovatie. Lees meer

Met groen gas duurzaam onderweg

Vandaag 7 december heeft De Holthausen Groep uit Hoogezand een
Holthausen NRG Point in gebruik genomen op de grens van Delfzijl en Appingedam. Lees meer

Energie VanOns scoort een vette 10!!

Foto boven is het artikel uit DvhN van 21 November.

Met een maximale score van een vette 10 prijkt Energie VanOns bovenaan in de stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise. Ook wij zijn bijzonder trots op deze erkenning als duurzame voorloper in groene energie. Lees meer

Duurzame N33 midden

Maandag 19 november ondertekenden 10 betrokken partners een intentieverklaring voor het verduurzamen van de N33.
Provincie Groningen, Rijkswaterstaat, gemeente Midden-Groningen, gemeente Appingedam, gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, Stichting BuildinG, Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energiekoepel (GrEK) en de New Energy Coalition.
Lees meer

Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Stadscoöperatie Eendracht op SP-conferentie Klimaatrechtvaardigheid.

Op uitnodiging van de SP is Stadscoöperatie Eendracht naar Haarlem gekomen om daar een presentatie te houden over onze Stadsoöperatie, het ontstaan en wat de toekomst volgens ons gaat brengen.
Een conferentie met als insteek “een groene en een sociale revolutie!!!” Waar verschillende sprekers hun visie op het huidige klimaatbeleid lieten zien met voorstellen voor alternatieven.
Bekijk hier onder een verslag van de presentatie gegeven door Klaas Ebels voor de Stadscoöperatie.
Met dank aan Janny Ebels voor het aanleveren van het beeld materiaal voor dit verslag.

Inwoners Delfzijl wekken zelf stroom op voor gemeente

DELFZIJL – Gemeente Delfzijl heeft met 10 andere gemeenten in de
provincie de krachten gebundeld bij het uitzoeken van een nieuwe
energieleverancier. Zij hebben besloten om over te stappen op
groene energie van Energie VanOns. Dit is de gezamenlijke
energieleverancier van Groninger energiecoöperaties, waaronder
Stadscoöperatie Eendracht in Delfzijl – Appingedam.

Lees meer