Damsters bouwen samen groot zonnedak

Stadscoöperatie Eendracht kan op het dak boven supermarkt Albert Heijn in Appingedam haar eerste opwekinstallatie voor zonne-energie realiseren. Maandagavond stemde een ruime meerderheid van de Vereniging van Eigenaren (VVE) in met het idee om hiervoor het dak te gebruiken. Eendracht zal de installatie van maar liefst 555 zonnepanelen nog dit jaar in gebruik nemen.
Daarmee is het extra feest voor de jonge coöperatie, die deze week haar éénjarige bestaan viert. Vorig jaar werd Eendracht door een groep bewoners opgericht om als Damsters onder elkaar eigen energie op te wekken. Voor dit zonnedak wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde postcoderoos, waardoor deelnemers goedkoop zonnestroom kunnen afnemen. Bewoner en bestuurslid van de VVE, Klaas Wezeman, is enthousiast over het idee en het besluit. “Dit is een geweldige kans om ons dak goed te benutten en samen duurzame energie op te wekken. Veel meer VVE’s zouden ons voorbeeld moeten volgen, want het is zonde de ruimte op dergelijke grote daken niet te benutten.” De VVE bestaat naast de grote supermarkt uit een 60-tal appartementen.
Ook Eendracht is blij met deze mogelijkheid. Johan Duut van de stadscoöperatie: “Ons doel is groene energie voor iedereen bereikbaar te maken, dus ook voor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen kopen of er geen ruimte voor hebben. Bovendien is dit het mooiste dak van Appingedam. Hier maken we samen graag een energiek dak van. Een prachtig resultaat en cadeau voor onze eerste verjaardag.” Duut geeft aan dat deelnemers waarschijnlijk zonder eigen investering kunnen instappen. “Met een jaarlijkse bijdrage per zonnepaneel betalen we de lening af en heeft iedereen direct voordeel door een hogere korting op de energierekening.”
Albert Heijn Overdiep en Woongroep Marenland, beiden mede-eigenaar van het in 2011 in gebruik genomen gebouw, steunen het duurzame project. Bewoners van het wooncomplex krijgen de eerste mogelijkheid om deel te nemen. Als er ruimte over blijft op het dak worden in tweede instantie ook zonnepanelen aan andere bewoners in Appingedam aangeboden.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.